
Kırmızı bir denizin ortasında yüzen yeşil bir yıldız... Fas'ın gönderlerinde dalgalanan bu görkemli bayrak, aslında bir ülkenin kimliğini anlatıyor. Peki bu sembollerin ardında yatan hikâyeyi hiç merak ettiniz mi?
Kırmızı: Toprağın ve Kanın Rengi
Bayrağın baskın rengi olan kırmızı, Fas'ın uzun ve çalkantılı tarihine göz kırpıyor gibi. Kimilerine göre bu renk, ülkenin verimli topraklarını temsil ediyor. Diğer yandan, bazı tarihçiler ise bunun bağımsızlık mücadelesinde dökülen kanların bir hatırası olduğunu söylüyor. (Ki bence ikisi de doğru olabilir!)
Yeşil Yıldız: Beş Köşeli Sır
Ortadaki yeşil yıldız ise -Süleyman'ın mührü olarak da bilinir- tam beş köşeli bir bilmece gibi. İslam'ın beş şartını mı simgeliyor yoksa krallığın gücünü mü? Belki de ikisinin birleşimi... Kesin olan bir şey var: Bu sembol, Fas halkının inançlarıyla devlet geleneğinin nasıl iç içe geçtiğini gösteriyor.
Bayrağın bugünkü hali 1915'te kabul edilmiş olsa da, aslında kökleri çok daha eskilere dayanıyor. İlginçtir, 17. yüzyılda bile Fas gemilerinde benzer renkler kullanılıyormuş. Tarih, bazen kendini tekrar ediyor galiba!
Renklerin Psikolojisi
Kırmızı ve yeşil... Birbirine zıt gibi görünen bu iki renk aslında mükemmel bir uyum yakalamış. Kırmızı, gücü ve tutkuyu; yeşil ise barışı ve umudu temsil ediyor. Fas halkının karakterini yansıtan bir kombinasyon değil mi sizce de?
Son bir not: Fas bayrağı, dünyada üzerinde yazı bulunmayan ender Arap ülkesi bayraklarından biri. Belki de gerçek güzellik, sadelikte gizlidir!