
Heyecan dorukta! Liseye Geçiş Sınavı (LGS) maratonunu geride bırakan öğrenciler şimdi de tercih telaşında. İşte bu karmaşık süreci bir çırpıda çözmenizi sağlayacak altın değerinde bilgiler...
1. Tercih Yaparken Gözünüzü Dört Açın
MEB'in yayınladığı kılavuzu okumadan hareket etmek, karanlıkta pinpon topu yakalamaya çalışmak gibi. Önce kuralları iyice öğrenin ki sonra 'keşke' demeyin. (Bazı velilerin geçen yıl yaşadığı pişmanlıkları duysanız...)
2. Okul Türleri Arasındaki Farklar Can Alıcı
Anadolu liseleri mi, fen liseleri mi yoksa meslek liseleri mi? Her birinin avantajları bambaşka. Mesela fen liselerinde laboratuvar saatleri diğerlerine göre %40 daha fazla. Ama siz siz olun, çocuğunuzun ilgi alanlarını mutlaka göz önünde bulundurun.
3. Yüzdelik Dilim Tuzağına Düşmeyin
Şu meşhur yüzdelik dilim meselesi var ya... Birçok kişi bunu yanlış yorumluyor. '0.5'lik dilimdeki okula giremem' diye düşünüp hayal kırıklığı yaşayanlar oluyor. Oysa kontenjan ve talep durumuna göre bu değişebiliyor.
Tercih listesi hazırlarken:
- %20 hayal okullarınız
- %50 gerçekçi seçenekler
- %30 kesin kaydınız
4. Nakil Sürecini Hafife Almayın
İlk yerleştirmede istediğiniz okulu kazanamazsanız panik yok! Nakil döneminde şansınızı tekrar deneyebilirsiniz. Geçen yıl nakil yoluyla istediği okula kavuşan öğrenci sayısı 15 bini aştı.
Uzmanlar diyor ki: 'Tercih yaparken sadece akademik başarıya odaklanmayın. Okulun sosyal imkanları, ulaşımı ve öğrenci kulüpleri de en az dersler kadar önemli.'
5. Yerleştirme Puanı Hesaplama Kılavuzu
MEB'in resmi sitesindeki simülatörü kullanarak olası senaryoları test edebilirsiniz. Bu araç, geçen yıl %92 isabet oranıyla tahmin yapmıştı. Denemekte fayda var!
Son bir hatırlatma: Tercih işlemleri için son güne kadar beklemeyin. Sistemde oluşabilecek yoğunluk nedeniyle işlem yapamayanlar her yıl maalesef oluyor.