
Ekonomi dünyasının merakla beklediği yurt dışı üretici fiyat endeksi (ÜFE) verileri nihayet açıklandı. TÜİK'in paylaştığı son verilere göre, mart ayında yurt dışı ÜFE yıllık bazda yüzde 51,45 artış gösterdi. Bu rakam, beklentilerin bir hayli üzerinde!
Şubat ayında yüzde 49,99 olan endeks, martta adeta fırladı. Peki bu ne anlama geliyor? Uzmanlar, "Bu artış, küresel enflasyon baskısının devam ettiğini gösteriyor" diyor. İmalat sanayinin de bu durumdan etkileneceği kesin.
Endeksin Detaylarına Bakış
Mart ayında aylık bazda yüzde 4,36'lık artış kaydedildi. Madencilik sektörü yüzde 5,94'lük artışla başı çekerken, imalat sanayi yüzde 4,29, elektrik-gaz üretimi ise yüzde 2,42 artış gösterdi. Rakamların bu kadar yüksek çıkması, ekonomi çevrelerinde şaşkınlık yarattı.
"Beklediğimizden daha yüksek" diyen ekonomistler, "Bu durum, ithalat maliyetlerini artıracak" uyarısında bulunuyor. Özellikle ara malı ithalatçıları için zor günler kapıda gibi görünüyor.
Uzmanlar Ne Diyor?
Ekonomi yorumcusu Ahmet Yılmaz, "Bu veriler, enflasyonla mücadelede yolumuzun uzun olduğunu gösteriyor" diye konuştu. Yılmaz'a göre, küresel enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar endeksi yukarı çeken temel etkenlerden biri.
Bir diğer uzman Zeynep Kaya ise "ÜFE'deki bu artış, tüketici fiyat endeksine (TÜFE) de yansıyacak" diyerek tüketicileri uyardı. Kaya'nın tahminlerine göre, önümüzdeki aylarda market raflarında fiyat artışları görebiliriz.
Peki bu durumda ne yapmalı? Ekonomistler, "Şirketler maliyet yönetimine daha fazla odaklanmalı" tavsiyesinde bulunuyor. Tüketicilere ise "Bütçe planlamasını gözden geçirin" önerisi geliyor.