
Gözler, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı son verilere çevrildi. Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), geçtiğimiz aya kıyasla adeta fırladı. Rakamlar, çiftçinin yüzünü güldürecek mi yoksa bu artış tüketiciye yansıyacak mı? İşte merak edilenler...
Rakamlar Konuşuyor: Tarım ÜFE'de Son Durum
Mayıs ayında Tarım ÜFE bir önceki aya göre %3.47 artış gösterdi. Yıllık bazda ise bu oran %24.33'e ulaştı. Peki bu ne anlama geliyor? Kısacası, tarım ürünlerinin üretici fiyatlarında ciddi bir tırmanış var.
Bitkisel üretimde %3.89'luk artış dikkat çekerken, hayvansal ürünlerde bu oran %2.96 oldu. Ormancılık ürünleri ise %0.70'lik bir artışla en düşük seviyede kaldı.
En Çok Artış Gösteren Ürünler
- Turunçgiller (%15.32) - Portakal ve limon fiyatlarındaki artış göz dolduruyor
- Yaş sebze-meyve (%7.41) - Özellikle domates ve salatalıkta fiyatlar tavan yaptı
- Canlı kümes hayvanları (%5.12) - Tavuk eti fiyatlarındaki artış dikkat çekici
Bazı ürünlerde ise fiyatların düştüğünü belirtmekte fayda var. Örneğin, tahıllar ve baklagiller grubunda %1.04'lük bir düşüş yaşandı.
Çiftçi Ne Diyor?
Ankara'daki bir çiftçi, "Mazot fiyatları, gübre maliyetleri derken üretim yapmak her geçen gün zorlaşıyor" diyor. "Bu fiyat artışları bize yansısa da, girdi maliyetleri bizi eziyor" şeklinde ekliyor.
Uzmanlar ise bu durumu farklı yorumluyor. Tarım ekonomisti Dr. Ahmet Yılmaz, "Bu artışların bir kısmı mevsimsel faktörlerden kaynaklanıyor" diye belirtiyor. Ancak ekliyor: "Yapısal sorunlar çözülmedikçe, tarım sektöründeki istikrarsızlık devam edecek."
Peki bu fiyat artışları market raflarına nasıl yansıyacak? Tüketici enflasyonu üzerindeki etkileri ne olacak? Bunları önümüzdeki aylarda daha net göreceğiz gibi görünüyor.